A TM gyakorlással még a II-es típusú cukorbetegség is leküzdhető

Csökkenő kortizol-szint

decreaseed-cortisolRégóta köztudott tény, hogy a stressz hormon kortizol növeli az inzulin rezisztenciát. S azt is régóta tudjuk, hogy a transzcendálás jelentősen csökkenti a kortizol szintet. A transzcendálás alatt a test mély ellazulást nyer, feléleszti a test öngyógyító folyamatait, s egyebek mellett csökkenti a kortizol szintjét is a vérben. Hosszútávon a csökkenés állandóvá válik, hiszen a rendszeres meditációval arra tanítjuk meg a testet, hogy állandóan egyfajta ellazultabb állapotban működjön. Vajon teljesen meggyógyulhatunk a II-es típusú cukorbetegségből a TM gyakorlással? Ez attól függ, hogy milyen szintre fejlődött már a betegség, de a legfontosabb dolog, hogy először is visszafordítsuk a folyamatot: a folyamatosan romló folyamatot egy folyamatosan javuló folyamattá tegyük, s ez az egyszerű módszer teljes bizonyossággal segíthet nekünk ebben.

A TM csökkenti az inzulin rezisztenciát, amit szigorú tudományos kutatásokkal is alátámasztottak

A Transzcendentális Meditációnak a II-es típusú cukorbetegséget gyógyító hatásáról szóló vizsgálat 2 okból kifolyólag is egyedülálló:

  1. A cukorbetegséget visszafordíthatatlan folyamatnak tartják.
  2. Maga a kutatás nagyon szigorú volt.

nih-logoA kutatást az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (National Institutes of Health (NIH)) közreműködésével végezték el, mely a világ legtekintélyesebb orvosi kutatási intézete. A NIH több mint 24 millió amerikai dollárt költött a Transzcendentális Meditáció hatásainak vizsgálatára. Több mint 50 éven át támogatta a TM-en végzett kutatásokat csupán azért, mert a TM működött: s az egyetlen olyan alternatív  megoldásnak bizonyult, mely jelentős hatást gyakorolt a szív- és érrendszeri betegségeket befolyásoló tényezőkre, s emellett még a magas vérnyomásra, a cukorbajra és a koleszterin szintre is.

A NIH cukorbetegségre vonatkozó kutatása 106 szívbetegből álló csoportot vizsgált. A csoportot véletlenszerűen két részre osztották: a Transzcendentális Meditációt gyakorló csoportra, mely a kutatás kezdetén sajátította el a TM technikát, s egy kontroll csoportra, akik egészségügyi oktatást kaptak, s erősen biztatták őket, hogy változtassanak életmódjukon.

A TM-es csoport nem változtatott életmódot, csupán a napi kétszeri 20 perces TM gyakorlást kezdte el. A két csoport inzulin rezisztenciáját és vérnyomását vizsgálták elsősorban, mert ezek fontos tényezők a szívbetegségek kialakulásánál.

Csökkenő inzulin rezisztencia

decreased-insulin-resistance16 hét rendszeres Transzcendentális Meditáció gyakorlás után a TM csoportba tartozó egyének jelentős pozitív változást figyeltek meg mind a vérnyomásukban, mind az inzulin rezisztenciájukban (p=.01) összehasonlítva a kontroll csoporttal, melynek tagjai eközben életmódot váltottak és több testmozgást végeztek. Ezt a kutatást az Amerikai Orvosi Társaság lapjában, az Archives of Internal Medicine-ben publikálták, vol 166, June 12, 2006.

A Transzcendentális Meditációnak a cukorbetegség gyógyításában elért sikerei ellenére is minden beteg számára azt javasoljuk, hogy a TM gyakorlást a rendszeres orvosi ellátással együtt kezdje el alkalmazni, nem pedig helyette, s mindig konzultáljon az őt kezelő orvossal!