Orvos szakértők mutatják be a rendszeres TM gyakorlásnak a cukorbetegségre gyakorolt jó hatásai 

Dr. Chaudhary, Dr. Molina, Dr. Schneider és Dr. Kaplan megválaszolják a cukorbetegséggel kapcsolatos kérdéseket, s közben bemutatják a Transzcendentális Meditáció előnyeit.

-Hogyan hat a Transzcendentális Meditáció a II-es típusú cukorbetegségre?

Dr. Sandeep Chaudhary: Ha a cukorbetegség kialakulásának szakaszait vizsgáljuk, azt látjuk, hogy az első szakaszban, a betegben inzulinrezisztencia alakul ki. Vagyis a beteg inzulinja nem működik olyan hatékonyan, ahogy kellene, emiatt a vércukor-szint megemelkedik.

Hosszú távon ennek az a következménye, hogy amikor a hasnyálmirigy már évtizedek óta túlműködik, egyre kevesebb inzulint képes kiválasztani. A betegnek több inzulinra van szüksége, de mivel a hasnyálmirigy a sok éves túlzott terhelés után nem képes többet előállítani, lassan kezd ténylegesen elhalni.

Egy az Archives of Internal Medicine-ben 2006-ban publikált kutatás szerint a Transzcendentális Meditáció gyakorlása a kezdeti szakaszokban jelentősen segíthet, mivel csökkenti az inzulinrezisztencia mértékét. Így bár igaz, hogy a hasnyálmirigy bizonyos mértékben károsodott a cukorbetegség kialakulása során, még mindig lehet rajta segíteni.

Dr. Schneider: A stressz-hormonok, mint a kortizol, az adrenalin és a noradrenalin ártanak a glükóz- és az inzulinszintnek.  A Transzcendentális Meditáció ezen idegi hormonok csökkentésével segít kiegyensúlyozni a vér glükóz- és inzulinszintjét. Ez segít a metabolikus szindrómával és cukorbetegséggel küzdőkön.

– A stressz a II-es típusú cukorbetegség esetén is fontos szerepet játszik?

Dr. Sandeep Chaudhary: Igen, ugyanazon okok miatt, mint az elhízásnál. Ha stresszesek vagyunk, magasabb a kortizol-szintünk, ami megemeli az inzulinrezisztenciát; emellett azok, akik szoronganak, gyakran nem a megfelelő ételeket fogyasztják, túleszik magukat és akár éjszaka is esznek, mert a szorongó emberek alvási szokásai helytelen irányba terelődnek.

Az éjszakai étkezés különösen rossz hatással van a cukorbajosokra, mert hajnali három órakor beindul egy természetes, öt percig tartó erős növekedési hormon-termelés. Ez az inzulinrezisztencia átmeneti megnövekedését, s magasabb vércukorszintet eredményez. Ha éjfélkor eszünk meg valamit, a vércukorszint még magasabb lesz a növekedési hormon hatásainak következtében, és ez a gyógyszerek hatékonyságát is csökkenti. Ezért nagyon fontos, hogy a cukorbetegek tartsák ellenőrzésük alatt a stressz-szintjüket és a szorongásukat.

Ahogy a kutatások is bizonyítják, a Transzcendentális Meditáció segít a stressz csökkentésében és megszűnteti az alvási zavarokat is, így az ember egész éjjel alhat, és nem kezd el éjfélkor a stressz és a szorongás miatt enni.

Dr. Molina: A Transzcendentális Meditáció stressz-csökkentő hatása köztudott, s abból, hogy a lelki és testi stressz jelentősen elmélyíti a cukorbajt, egyértelműen következik, hogy a Transzcendentális Meditáció rendszeres gyakorlása segíthet abban, hogy cukorbetegségünket ellenőrzésünk alatt tartsuk.

-Hogyan tudja a Transzcendentális Meditáció csökkenteni a stresszt?

Dr. Molina: A stressz azt jelenti, hogy testünk nem képes fenntartani egy állandó, stabil állapotot, más néven homeosztázist. A Transzcendentális Meditáció bizonyítottan növeli a idegrendszeri-testi egyensúlyt, ezzel megnöveli a test azon képességét, hogy az a kihívások után újra vissza tudjon térni egy stabil állapotba. A kihívások lehetnek érzelmi stressz, testi stressz, vagy akár a rendszertelen napirend eredményei is. Azzal, hogy a Transzcendentális Meditáció megkönnyíti a test homeosztázishoz történő visszatérését, gyakorlatilag csökkenti a stressz hatásait, ami fontos kockázati tényező a cukorbetegség, az ateroszklerózis, és sok más betegség esetén is.

-Hogyan segíthet a jobb ételek kiválasztása az inzulinrezisztencia csökkentésében?

Dr. Sandeep Chaudhary: Ha valaki egészségesebb ételeket kezd enni – úgy, mint összetett szénhidrátokat, egészségesebb fehérjéket és magas rosttartalmú főtt zöldségeket – a hasnyálmirigye kevesebb inzulint választ ki, mert nincs túlzottan megterhelve.

Ha viszont rossz ételeket eszünk, az egekbe szökik a vércukorszint; emiatt a hasnyálmirigy nagyon erősen kezd dolgozni azon, hogy több inzulint válasszon ki, hogy valamiképpen csökkenteni tudja a vércukorszintet.

– Segíthet a TM gyakorlása csökkenteni az inzulinrezisztenciát?

Dr. Sandeep Chaudhary: Az inzulinrezisztenciáról az Archives of Internal Medicine-ben 2006-ban publikált kutatás szerint a Transzcendentális Meditációt gyakorlók nagymértékű inzulinrezisztencia-csökkenést tapasztaltak, HOMA-kban mérve. A „HOMA”- angol rövidítés homeosztatikus mérési modellt jelent, amit az inzulinrezisztencia mértékének mérésére használnak.

Azok, akiknek stabilabb a vércukorszintjük, több energiával rendelkeznek, míg, akiknek ingadozik, gyakran kimerültek, és negatív irányba kalandoznak el a gondolataik. A gyógyszeres kezelés segíthet a vércukorszint ingadozásain. A helyes kezelés során a páciens koncentrálóképessége javul, és akár egész nap jobban érezheti magát. Ez azonban csak a biokémiai szinten hat; a Transzcendentális Meditáció segítségével viszont sokkal lényegibb szinteken is változást lehet elérni.

A Transzcendentális Meditáció a test legmélyebb szintjén teremt egyensúlyt – a tudatosság szintjén. Ha egy egészségügyi beavatkozás ilyen mélyen képes hatni, sokkal nagyobb változásokat hozhat az emberi test összes szintjén. A TM technika lehetővé teszi, hogy a létezés ezen leglényegibb szintjén változtassunk, ami még nagyobb változásokat, és egészségesebb döntéseket hoz a szellemi- és testi egészség kialakítása során.

A Transzcendentális Meditáció gyakorlása a szorongás és a stressz csökkentésével nem csak a jobb ételek kiválasztására sarkall, de általa az étel hatékonyabban emésztődik meg és épül be a szervezetbe.

-Ha gyakorlom a TM-et, lehetséges, hogy kevesebb inzulint vagy egyéb cukorbajra felírt gyógyszert kell majd szednem?

Dr. Sandeep Chaudhary: Erre a kérdésre az a válasz, hogy mindig ki kell kérni az orvos véleményét, és követni az utasításait. Kutatások bizonyítják: ha valaki gyakorolja a Transzcendentális Meditációt, és egészségesebben étkezik, akkor általában kevesebb gyógyszerre lesz szüksége. A technika elsajátítása után elkezdheti gyakorolni a Transzcendentális Meditációt, és közben orvosa segítségével elkezdheti figyelni szervezete inzulin-igényét.

Van egy páciensem, aki évekig cukorbetegséggel küzdött, sok gyógyszert kellett szednie. Elkezdte gyakorolni a Transzcendentális Meditációt, részt vett méregtelenítéseken és egészségesebb étrendre állt át. Míg előtte az A1C tesztje (a vércukorszint-átlagok mérése) 9-nél kezdődött, ami viszonylag magas, a kezelések után 7-re süllyedt, ami cukorbetegeknél ideális.

Tapasztalataim szerint, ha valaki gyakorolni kezdi a TM-et, jobban ráhangolódik szervezete szükségleteire, és automatikusan egészségesebb ételeket kezd fogyasztani.

Dr. Schneider: A végére sokan képesek lehetnek elhagyni a cukorbetegségre szedett gyógyszereiket, vagy csökkenthetik a dózist. Viszont nagyon fontos, hogy mint korábban, továbbra is egy képzett egészségügyi szakember felügyelete mellett kell figyelni az állapotát.

-Segíthet a TM ellenőrzésünk alatt tartani a vércukorszintet, s a koleszterint? És mi a helyzet a testsúllyal?

Dr. Kaplan: Egy az Archives of Internal Medicine-ben 2006-ban publikált, alapos tanulmány bizonyítja, hogy a TM csökkenteni képes a „metabolikus szindróma”, a rossz egészség és az idő előtti elhalálozás fő okait. A metabolikus szindrómával küzdő betegek jellemzően túlsúlyosak, magas a vérnyomásuk, a vércukor- és triglicerid-szintjük, és alacsony a HDL (jó) koleszterin-szintjük.

-Igaz, hogy a legtöbb túlsúlyos embernek II-es típusú cukorbaja van?

Dr. Sandeep Chaudhary: Igen. Családban marad – a legtöbb II-es típusú cukorbajjal küzdő embernek van cukorbeteg rokona. Nemzeti szinten egyre inkább kezdünk elhízni, és emiatt minden későbbi nemzedéknek az előzőnél magasabb az inzulinrezisztenciája. Ez a magyarázat arra is, hogy miért kezd elterjedni a II-es típusú cukorbetegség a gyerekek körében is.

Ha ezt hozzáadjuk a nemzeti szintű rossz étkezési és testmozgási szokásokhoz, valamint a stresszes életvitelhez, látszik, miért kezd elhízni az egész nemzet, és miért fordul elő egyre gyakrabban a II-es típusú cukorbaj.

Ebben pedig a Transzcendentális Meditáció valóban segíthet, mert ha csökkenthetjük a stresszt, és naponta kétszer időt szakítunk arra, hogy ráhangolódjunk a saját természetünkre, azt vehetjük észre, hogy a szorongás és a stressz elmúltával már nem eszünk állandóan, vagy akár, hogy nagyobb kedvünk van tévézés helyett a természetben lenni. Ezzel pedig hirtelen nagyon sok kérdést oldunk meg egyszerre.

-Segíthet a Transzcendentális Meditáció csökkenteni a cukorbetegség kockázatát?

Dr. Molina: A Transzcendentális Meditáció gyakorlása még rövidtávon is bizonyítottan hozzájárulhat az inzulinrezisztencia és a vércukorszint csökkentéséhez, ezáltal csökkentve a cukorbaj kockázati tényezőinek mértékét.

Dr. Chaudhary, Dr. Molina, Dr. Schneider és Dr. Kaplan, a diabétesz és a Transzcendentális Meditáció előnyeinek szakértői.

Dr. Sandeep Chaudhary belgyógyászati és gyermekgyógyászati szakvizsgát tett a Loma Linda Egyetem Orvostudományi karán, és később a Kaliforniai Egyetemen endokrinológiát tanult, San Diegóban. Jelenleg a Wellspring-i Scripps Memorial Kórházban az endokrinológia egészségügyi szolgálat-főnöke, a kaliforniai La Jollában.

Dr. César Molina az Amerikai Kardiológiai Testület tagja, és a Dél-Ázsiai Szív Központ egészségügyi szolgálat-főnöke a Kalifornia-i El Camino Kórházban, Mountain View-ben. A Yale Egyetem Orvostudományi karán végzett. Dr. Molina nemrég a CNN egyik nemzetközi adásában beszélt a diéta és a testmozgás hasznosságáról a szívkoszorúér-betegségek kezelése és megelőzése kapcsán.

Dr. Robert Schneider, Az Amerikai Kardiológiai Testület tagja, aki több mint 20 millió dollárnyi támogatást nyert a Nemzeti Egészségügyi Intézményektől (NIH) a szívbetegségek természetbarát gyógyításáért folytatott úttörő kutatásaiért. Dr. Schneider többek között a Total Heart Health című könyv, és 100 egészségügyi kutatási cikk írója, emellett több mint 1000 alkalommal szerepelt a médiában, többek közt a CNN legfontosabb híreiben, a The New York Times-ban, valamint a Time magazinban.

Dr. Gary P. Kaplan ideggyógyász, és a klinikai ideggyógyászat egyetemi docense a Hofstra Egyetem Orvostudományi karán. Emellett az orvosok egészségügyi oktatását támogatni és fejleszteni kívánó egyetemi tanárként, kiemelkedő eredményeiért az Albert H. Douglas díjat is elnyerte a New York Állami Egészségügyi Egyesülettől.