A vérnyomás helyreállása

A transzcendálásnak olyan jó hatása van a vérnyomásra, amilyet gyakorta még gyógyszerekkel sem lehet elérni, s ehhez kizárólag jó mellékhatások társulnak

Az Amerikai Szívegészségügyi Társaság ajánlja a TM klinikai alkalmazását

american_heart_association_logoAz Amerikai Szívegészségügyi Társaság (AHA) nemrég kiadott egy analízist, melyben az elmúlt 40 évben a magas vérnyomás csökkentésére kipróbált módszereket veszi számba. A TM-re vonatkozó végkövetkeztetés szerint a TM volt az egyetlen olyan technika, melynek alkalmazásával valós hatást tudtak elérni. Ezért tanulmányukban kifejezetten ajánlják az orvosoknak, hogy a TM technikát betegeiknél a magas vérnyomás klinikai alkalmazására használják. A többi meditációs és relaxációs technika, beleértve a mindfulnesst és a jógát, nem ajánlják, mivel nem lehetett tudományosan igazolni, hogy azoknak jó hatása van a magas vérnyomásra.

Hogyan képes egy egyszerű meditációs módszer csökkenteni a vérnyomást?

Köztudott, hogy amikor nyomás alatt állunk, vérnyomásunk emelkedik. A transzcendálás, az a tudatállapot, melyet a TM gyakorlásával spontán módon megtapasztalunk, nagyon mély relaxációs állapotot alapoz meg, aminek köszönhetően a vérnyomás csökken, s a test öngyógyító képessége is feléled, s ezzel a belső rendezetlenséget is kijavítja. Hosszútávon ez azt jelenti, hogy folyamatosan, még a meditáció gyakorlása után is lazábbak maradunk, s ettől a napi életben is csökken a vérnyomás.

A mély pihenés testi jelei

physiological-indicators-of-deep-restA pihenés mértéke mérhető például a plazma (vér) laktát (a magas vérnyomáshoz kapcsolódó stressz hormon) szintjében is. 31 TM-en végzett kutatás értékeinek összehasonlító elemzése szerint a plazma laktát a TM gyakorlás alatt jelentősen csökkent, sokkal jobban, mint a relaxáció vagy az alvás alatt, s 3-4 hónap elteltével is alacsony szinten maradt a meditációs időn túl, a napi életben is.

Referencia:

A magas vérnyomás csökkenése

reduction-of-high-blood-pressureEz a kutatás 127 afro-amerikai tesztalanyt követett nyomon, kiknek átlag vérnyomása 179/104 Hg mm volt a kutatás elején. Az alanyokat véletlenszerűen 3 csoportra osztották: a TM-es csoportra, egy relaxációt (progresszív izom relaxáció) gyakorló csoportra, s egy olyan csoportra, mely egészségügyi felvilágosítást kapott arról, mennyire fontos életmódot változtatniuk. A kutatás nem tudta, ki melyik csoport tagja. 3 hónapon belül a TM gyakorlók vérnyomása 10.7/6.4 Hg mm –re csökkent, míg a kontroll csoportban nagy változás nem történt. A relaxációt végző csoport vérnyomása is változott, de mindössze harmadannyit csökkent, mint a TM gyakorlók vérnyomása. . (p<.0003/p<.00005 )

Referencia:

A TM-et találták a leghatékonyabb alternatív vérnyomáscsökkentő módszernek

decreased-blood-pressureA következő vizsgálat egy a NIH (Nemzeti Egészségügyi Intézet, USA) által támogatott meta-analízis, mely a valaha közzétett összes, a Transzcendentális Meditáción és minden egyéb stressz-csökkentő módszeren végzett tudományos kutatást összevetett. A kutatás azt mutatta meg, hogy egyedül a TM mutatott statisztikailag jelentős vérnyomás csökkenést (átlag -5Hgmm, p<.0002).

Referencia: Current Hypertension Reports 9: 520–528, 2007.

Az orvosok is támogatják a TM-et

dr_oz_on_transcendental_meditationA korábbi kutatások eredménye, hogy Dr. Mehmet Oz, Amerika leghíresebb orvosa, s jelenleg talán a legbefolyásosabb szívspecialista a világon, teljes mértékben támogatja a TM technikát TV műsoraiban. Dr. Oz műsorában ismerteti a TM-nek a 3 fő rizikófaktorra: 1) magas vérnyomásra, 2) magas koleszterinszintre, 3) cukorbetegségre kifejtett jó hatásait.