Miben különbözik más személyiségfejlesztő eljárásoktól?

Meditáció fajták

A tudomány az EEG agyhullám mintákat és a kognitív folyamatokat vizsgálva 3 fő meditáció fajtát különböztetett meg.

Az ellenőrzött összpontosítás (koncentráció) technika követeli a legtöbb szellemi erőfeszítést vagy kognitív kontrollt. A nyitott megfigyelés (a mindfullness típusú módszerek) már kevesebb kognitív kontrollt követelnek. Az önmagát transzcendáló (Transzcendentális Meditáció) pedig még kevesebb mentális erőfeszítést igényel (nincs kognitív kontroll).

hullám01Az “Összpontosított figyelem” meditációkat elsősorban a koncentráció vagy a meditáció tárgyának kontrollált megfigyelése jellemzi. Az ilyen gyakorlatok közben megfigyelt agyhullámok jellemzően a gamma frekvencia tartományban maradnak, mely mintázatot a napi életben a nagyon erőteljes, összpontosított vagy kontrollált szellemi munka közben figyelhetjük meg. (Lutz A, et al, 2004)

hullám02A “Nyitott megfigyelés” (mindfulness) a tapasztalás tartalmát mintegy megfigyeli, anélkül, hogy abba beleavatkozna. E módszer gyakorlása közben frontális théta agyhullám aktivitás jellemző, melyet a napi életben általában az emlékezetünket igénybevevő feladatok megoldása közben, belső fókuszálásnál és álmosság esetén figyelhetünk meg.
(Cahn, Delorme, & Polich, 2010)

hullám03Az “Önműködő, önmagát transzcendáló” gyakorlat saját gyakorlatát is meghaladja, s ezzel lehetővé teszi az elme számára, hogy magától lecsendesedjen. A Transzcendentális Meditáció lehetővé teszi az elme számára, hogy erőfeszítés nélkül magát a meditáció folyamatát is túllépje. Az „önműködő” jelzőt azért használtuk, mert ebben a gyakorlatban a gyakorló nem próbálja meg ellenőrzése alatt tartani vagy egyáltalán fenntartani a folyamatot. A frontális koherens alfa agyhullámok jellemzik az elmének ezt a pihentebb állapotát, mely emellett még a belső éberséget is fokozza. (Travis, Arenander, & DuBois, 2004; Travis et al., 2010)