Kerüljük a maradék ételeket
A Maharishi Ájurvéda úgy tartja, hogy a már megfőtt étel tápértéke és emészthetősége egyaránt komolyan sérül, ha a hűtőszekrénybe tesszük, hiszen éppen a legfontosabbat, azaz az életet adó frissességét veszíti el. A táplálkozás során az ételből nem csak molekulákat veszünk magunkhoz, de életerőt (pránát) is, és a természet intelligenciáját. A természet életerejét és intelligenciáját tartalmazó rezgéseket romboljuk le a friss, meleg étel lehűtésével. A maradékokból az emésztőrendszerben ama (méreganyag) termelő salakanyag válik, mely méreganyag-felhalmozódást, dugulást, többletsúlyt és végül betegségeket eredményez.
A jelenlegi rohanó életmód közepette talán a naponta elkészített friss ételt a legnehezebb biztosítani, ezért egy könnyen megvalósítható javaslattal élünk. Főzzünk árpát és lencsét (hatásos zsírégetők) éjszaka egy cserépedényben. Reggel olíva olajban pároljunk meg néhány apróra vágott zöldséget kevés fűszerrel (kurkumával, fekete borssal, friss gyömbérrel, korianderrel, római köménnyel), öntsük a főzelékhez és az egészet töltsük egy nagyobb termoszba, majd vigyük magunkkal ebédre. Kísérőként egy-két rozskekszet (hatásos zsírégető) és desszertnek pár friss gyümölcsöt is tegyünk a táskába.
Igyunk forralt vizet napközben
A szervezet tisztítására kiválóan alkalmas a termoszban magunknál hordott forralt víz (legalább 10 percig és tiszta forrás- vagy ásványvízből készült víz legyen). Amellett, hogy az emésztő rendszert tisztítja, az egész testben feloldja a méreganyagokat, javítja az emésztést, ezzel gátolja a felesleg felhalmozódását és az étkezések közötti étvágyat is csillapítja. Vannak, akik pusztán forralt víz ivással 2-3 kilótól szabadultak meg. Bármikor, amikor napközben megszomjazunk, töltsünk egy keveset a pohárba, s ha már fogyasztható hőmérsékletű, kortyolgassuk.
Dienes-Nagy Erika