Képzeljük el, amint a gyermek hazaérve anyja karjaiba rohan. Azonnal biztonságban érzi magát, békét és meleget lel, s a benne felgyülemlett összes szorongás egy csapásra feloldódik. A transzcendálást a legtöbb ember ugyanígy éli meg.

A szorongás oka gyakran valamely mélyen gyökerező stressz, mely stressz azonban kívül esik a megszokott kezelési eljárások, mint például a relaxáció vagy pszichoterápia hatókörén, hiszen ezek csak az elme felszíni szintjén tudnak működni. A transzcendálás azonban eljuttatja az elmét annak legmélyebb belső forrásához és onnan működésbe hozza az elme és a test természetes öngyógyító erejét, mellyel még a legmélyebb feszültségek is kioldódnak, meggyógyulnak. A szorongás és a félelem pedig spontán módon megszűnik.

Csökkenő szorongás

 16 véletlenszerű, ellenőrzött TM kísérlet meta-analízise
16 véletlenszerű, ellenőrzött TM kísérlet meta-analízise

A 16 – összesen 1295 személyen elvégzett – kiemelkedő TM kutatás nem régiben készült áttekintése figyelemreméltó szorongás-csökkenést mutat, főként a nagyobb szorongás-szintű emberek esetében. Azok az emberek, akik a szorongási skála 90 százalékos részébe esnek (erősen szorongók (high anxiety), azaz szorongóbbak, mint az átlag lakosság 90%-a), a technika megtanulása után az 57 százalékos sávba kerültek (majdnem normális szorongási szint (moderate anxiety), 50% – a lakossági átlag). S mivel tudjuk, hogy a szorongást nagyon nehéz kezelni, ezt igen figyelemreméltó eredménynek mondhatjuk. A legnagyobb változások a TM gyakorlás első 3-4 hetében állnak be.

 

 

Referencia: Orme-Johnson DW, Barnes VA. Effects of the Transcendental Meditation technique on Trait Anxiety: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Altern Complement Med 2013;19(10):1-12.