Egészségesebb test

Egészségügyi rendszerünket találóbb lenne talán „betegség gondozó” rendszernek nevezni, hiszen a páciensekkel már csak a betegség megjelenése után kezdenek el foglalkozni. A fejlett egészségügyi eljárások ellenére a betegek gyakran krónikus betegségek széles skálájával élnek együtt. A TM-en végzett több mint 700 tudományos kutatás legjava a transzcendálásnak az egészségre gyakorolt jó hatásait hivatott alátámasztani, s valójában testünk saját gyógyító erejének bizonyítéka. A Transzcendentális Meditáció elősegíti e természetes öngyógyító erő felélesztését, aminek következtében rövid időn belül figyelemreméltó javulást vehetünk észre számos krónikus betegségben szenvedő egyénnél. Ami pedig még ennél is fontosabb, hogy a rendszeres transzcendálás valójában megelőzheti a legtöbb egészségügyi gondot – ez tehát a valódi egészségmegőrzés, hiszen biztosítja az ember egészségének fennmaradását is.

A kórházi ellátásra való igény csökkenése

decreased-hospitalizationEz a hosszú távú, az Amerikai Egyesült Államokban végzett kutatás több mint 2000 TM gyakorló egészségügyi statisztikáját hasonlította össze – mintegy 5 éves időtartamot felölelve – 600 000 nem meditáló adataival. A TM-et gyakorló csoport tagjai 40 éves kor alatt 50%-kal kevesebb időt töltöttek el kórházakban, mint az átlag amerikai, míg a 40 év feletti TM gyakorlók 70%-kal kevesebb időt töltöttek kórházban nem meditáló kortársaikkal összehasonlítva.

 

Kevesebb kórházi felvétel minden betegségkategóriában

fewer-hospital-visits-in-all-categoriesHa pedig a részleteket is megnézzük, azt láthatjuk, hogy a kórházi betegfelvételek számának csökkenése minden egyes betegségkategóriában megfigyelhető, kivéve a gyermekszületést, melynél a kórházi felvételek száma a TM gyakorlók esetében magasabb. S érdemes megemlíteni azt is, hogy a TM gyakorlóknál például 80%-kal kevesebb felvétel történt a szívbetegségek kategóriában és 60%-kal kevesebb felvétel fordult elő a daganatos megbetegedések kategóriában.

Referencia: Psychosomatic Medicine 49: 493–507, 1987.