Jobb minőségű alvás

Az egyik jó hatás, melyet a legtöbb TM gyakorló szinte azonnal érez: a jobb alvás. Az alvási zavarokat gyakorta összefüggésbe hozzák a stresszel, s ma már sokkal tudományosabb magyarázatot is tudunk erre a jelenségre adni.

Az alvási gondok egyik leggyakoribb oka az abnormálisan alacsony „boldogság hormon”, az alacsony szerotonin-szint. A stressz nagymértékben befolyásolja a szerotonin szintet, hiszen amikor az idegrendszer egészséges működését megzavarják, a szerotonin-szint csökken. A Transzcendentális Meditáció gyakorlása magától emeli a szerotonin-szintet, s ezzel csökkenti a stressz hormonok szintjét is, mely hormonok életünk meglehetősen széles területén fejtik ki kellemetlen hatásukat, különösen az éjszakai alvásnál. Amikor testünk saját gyógyító erejét felélénkítjük, jobban is alszunk.

Csökken az elalvás előtti idő az alvászavarban szenvedőknél

reducedtimetofallasleepAz első olyan tanulmány, mely a Transzcendentális Meditációnak az alvásra gyakorolt jó hatásait vizsgálta, egy kísérleti tanulmány volt a kanadai Alberta Egyetemen. Egy csoport alvászavarban szenvedő beteget megkértek, hogy írják le az elalváshoz szükséges időt a meditáció megtanulása előtti 30 napon, majd a TM elsajátítását követő 30, 60, 90 napon. Az eredmény szerint az elalváshoz szükséges idő 75, 6 percről 15 percre csökkent, s ezen az időtartamon meg is állt. (p<.001) Egy napjainkban készült vizsgálat arra mutatott rá, hogy hosszú távon, 1 év elteltével is az elalváshoz szükséges idő mennyisége állandó maradt, s kb. 15 percet vett igénybe.

 

Ref. https://mum.edu/assets/collected_papers/misk1972t1coll1-41.pdf