Nincs még egy olyan tudományosan alátámasztott eljárás, mely oly’ mértékben visszafordítaná az öregedési folyamatot, mint a TM

meditalo-fiatalokA transzcendálás valami nagyon különleges hatással van a testre és az elmére. Mind a 700 TM-en végzett tudományos vizsgálat azt bizonyítja, hogy egy olyan folyamat zajlik a gyakorlás alatt, mely az öregedési folyamatnak éppen az ellenkezője.

tudomanyos-kutatas-kotetA feszültség, ahogy az idők során felhalmozódik, egyre jobban megzavarja a test egészséges működését, s úgy tartják, hogy ez az öregedés egyik fő oka. A transzcendálás mélyen ellazítja a testet, s ezzel megteremti a feszültségek eltávolításának lehetőségét, egyben csökkenti a hétköznapi fáradtságot, ekképpen hatékonyan visszafordítja az öregedési folyamatot.

Amilyen hihetetlennek tűnik, olyan könnyű erről meggyőződni, s pontosan ez történt ebben a kutatásban is. Számos változót vizsgálva, a kutatók meglehetősen pontosan meg tudják állapítani az életkorunkat. Más szavakkal: a „biológiai életkorunk”, melyet műszerekkel mérni lehet, a legtöbb embernél megfelel a kronológiai életkornak. Általában az 55 éves ember teste biológiailag egy 55 éves embernek megfelelően fog működni.

Fiatalabb biológiai életkor

younger-biological-ageEhhez hasonlóan objektíven mérni lehet azt is, hogy a Transzcendentális Meditáció gyakorlói fiatalabbá válnak, s azt is lehet mérni, hogy mennyivel. Egy 84 személy bevonásával végzett kutatás arra mutatott rá, hogy a 2, 9 éve TM-et gyakorlók átlagosan 5 évvel voltak fiatalabbak kortársaiknál. a hosszú ideje, átlagosan 7, 1 éve TM-et gyakorlók biológiailag akár 12 évvel is fiatalabbak voltak annál, amit a kronológiai koruk előre jelzett volna.

Referencia: International Journal of Neuroscience 16: 53–58, 1982.

Tehát azt is mondhatjuk, hogy az az idő, melyet a TM gyakorlásba fektetünk, későbbi életünkben jócskán visszatérül, mert nem csak hosszabb ideig élhetünk, de az életünk minősége is jelentősen javulni fog.