Megnövekedett élethossz

increased-longevityA Harvard Egyeteme tudósai által végzett kutatásban egy csoport idős embert vizsgáltak. A 81 éves átlag életkorú csoportot négy részre osztották, s a csoportok más-más módszereket sajátítottak el: TM, mindfulness, mentális relaxáció, míg a negyedik csoport nem tanult semmit. Három hónap elteltével a TM-es csoportban már jelentős változást érzékeltek összehasonlítva a kontroll csoporttal, mert mind értelmi képességükben, mind vérnyomásukban javulást fedeztek fel. A TM gyakorlók többre voltak képesek, mint a más technikákat gyakorló társaik, miközben a módszer gyakorlását is jobban élvezték.

Azonban a legnagyobb eltérést 3 év elteltével regisztrálták, amikor is a csoportot újra górcső alá vették. A kontroll csoportba tartozó idősek nagy része addigra már elhalálozott, a mindfulness technikáját végző csoport tagjainak 12% volt még életben, a relaxációt végzők 35%-a, míg a TM-es csoportból még 100% élt. (p<.00025). Ráadásul ezek az emberek 80 éves korukban kezdték el a TM gyakorlását. Képzeljük csak el, milyen hatása lett volna a gyakorlásnak, ha már fiatal korukban megismerkednek a módszerrel, a gyakorlással mennyi káros elváltozást előzhettek volna meg.

Referencia: Journal of Personality and Social Psychology, vol 57, 1989, pp. 950-964

Tartós fiatalság 

biochemistry-of-sustained-youthfulnessMás módszerekkel is lehet mérni az öregedés mértékét, például a vérben jelenlévő bizonyos kémiai anyagok arányával. A plasma dehidroepiandroszteron szulfát (DHEAS) mértékét is vizsgálhatjuk, melyről úgy tudják a kutatók, hogy 20 éves kor után jelentősen csökken jelenléte a vérben. Ha nagyobb mértékben van jelen a vérben, akkor egészségesebbek vagyunk, s biológiai életkorunk is fiatalabb.

Egy amerikai kutatásban, melyet a Maharishi Nemzetközi Egyetemmel, illetve a New York Városi Egyetemmel karöltve végeztek el, a tapasztalt TM gyakorlók nagy csoportjánál vizsgálták a DHEAS szintet. 270 férfi és 153 női TM gyakorló eredményét hasonlították össze 799 férfi és 453 női nem TM –es ember eredményeivel. A TM gyakorlók eredményei a kontroll csoport, azaz a TM-et nem gyakorló csoport 5-10 évvel fiatalabb tagjainak eredményeivel egyeztek meg. Az eredmény annyira megdöbbentő volt, hogy a p értéke p<.0001.

Referencia: