A dohányzás elhagyása TM gyakorlással

A 12, összesen 4000 vizsgálati alanyon végzett kutatás igazolja, hogy a TM még azokban az esetekben is hatékony volt, amikor már semmi más nem segített

A dohányzás elhagyása nagyon nehéz. A függőség gyakorta nagyon mélyen beivódik az elmébe és a testbe, s a legtöbb leszoktató módszer nem sok sikerrel jár, mert azok a felszíni szinten próbálnak változást elérni. A transzcendálás azonban visszavezeti az elmét a saját forrásához, tudatunk legmélyebb szintjére, s nagyon hatékony a káros szenvedélyek gyökerének megszüntetésében.

A TM gyakorlás során az elmét elvezetjük arra szintre, ahol újra jól érzi magát, s ehhez nem kell dohányoznia, vagy alkoholt innia. Ugyanakkor a transzcendálás a test öngyógyító mechanizmusait is feleleveníti, így lehetővé teszi a függőség megszakítását a testi szinten is. Ennek eredményeként a meditálók egyre kevesebbszer éreznek vágyat arra, hogy rágyújtsanak. Többé már nem ők próbálnak meg leszokni a dohányzásról, inkább a dohányzás iránti vágy az, ami elmarad tőlük.

Kevesebbet dohányoznak a TM gyakorlók

decreased-tobacco-useAz elmúlt 40 évben mintegy 12 kutatás vizsgálta a TM gyakorlásnak a dohányzásra gyakorolt leszoktató hatását. S, hogy az eredményekből egy igazán megbízható értéket kapjanak, a kutatók kiszámolták a 12 kutatás átlagos hatását és összehasonlították más olyan módszerek hatásaival, melyeket a dohányzásól való leszoktatásra alkalmazni szoktak, s tudományos vizsgálatokkal górcső alá vettek (115 más módszereken végzett kutatást vizsgáltak).

A többi módszert 5 kategóriába sorolták:- megelőző oktatás (amelyekben tájékoztatták az embereket a dohányzás káros egészségügyi hatásairól); – önsegítő könyvek, prospektusok; – terápiák; – nikotin helyettesítő termékek (rágógumi vagy tapasz); valamint – a nem szokványos eljárások (akupunktúra, hipnózis, meditáció és más relaxációk). Az összehasonlítás azt mutatja, hogy a Transzcendentális Meditáció átlagosan 2-8-szor olyan hatékony, mint a valaha vizsgált összes dohányzásról leszoktató eljárás. (p = .0006)

Referencia: Alcoholism Treatment Quarterly 11: 13–87, 1994

Minél régebb óta meditál valaki, annál kevesebbet dohányzik

Ahogy az alkohol és kábítószer függőség esetében is látszik, a dohányfüggőség mezején is bebizonyosodtak a TM gyakorlók jó tapasztalatai. Minél régebb óta gyakorolja valaki a TM-et annál kevesebbszer érez késztetést, hogy rágyújtson.

decreased-smokingEzt láthatjuk abban a nagyszabású vizsgálatban is, melyben 1862 TM gyakorlót figyeltek meg a Harvard Orvosi Egyetem által vezetett kutatás során. A dohányzók száma 50%-kal csökkent a TM gyakorlás elkezdése után 10 hónappal (50 főről 25 főre esett). De ha még részletesebben megnézzük az eredményeket, azt találjuk, hogy a legnagyobb különbség a „kemény dohányos” kategóriában mutatkozott, az ábrán sötétkékkel, közel 80%-os volt a csökkenés!). A hatás tehát azoknál a  legerősebb, akiknek a legnagyobb szüksége van rá.

Referencia: Drug abuse: Proceedings of the International Conference, Philadelphia: 1972, pp. 369-376

Megjegyzés: Ebben a kutatásban tehát nem olyan alanyokat vizsgáltak meg, akik azért tanultak meg meditálni, hogy leszokjanak a dohányzásról. A kutatók csupán 1800 TM gyakorló spontán viselkedését vizsgálták bizonyos idejű TM gyakorlás után. Ha az egyénnek határozott szándéka lenne arra, hogy leszokjon, valószínűleg a hatás még erőteljesebb lenne.

A TM csökkenti a szerektől való függést

Kevesebb cigaretta, alkohol és illegális kábítószer használat

reduced-drug-useEgy 198 független kezelés kimenetelét vizsgáló statisztikai meta-analízis azt talátla, hogy a Transzcendentálsi Meditáció rendszeres gyakorlása sokkal erőteljeseebben csökkentette a dohány, alkohol és kábítószer használatot, mint akár a szokványos leszoktató kezelések (beleértve a tanácsadást, a gyógyszeres kezeléseket, a relaxációs képzéseket és a 12 lépéses tanfolyamot), vagy a megelőző programok (a pillanatnyi feszültség leküzdésére, illetve a személyiség fejlődésére alkalmazott programok).

A TM folyamatos csökkenést mutat a drog, alkohol és dohány alkalmi és kemény fogyasztóinál egyaránt

Referencia: Treating and preventing alcohol, nicotine, and drug abuse through Transcendental Meditation: A review and statistical meta-analysis, published in Alcoholism Treatment Quarterly 11: 13-87, 1994.

Rendszeres TM gyakorlással az eredmények tartósak

Ezzel a meta-analízissel szerették volna a kutatást a lehető legszigorúbbá tenni, ezért mind a könnyű, mind a kemény dohányosokat bevették a felmérésbe. S mivel a hagyományos leszoktató módszerek ereje 3 hónap elteltével megfigyelhetően csökken, a TM gyakorlásnak a dohányzásról, az alkohol- és az illegális kábítószerfogyasztásról való leszoktatási hatékonysága 18-22 hónap időtartam alatt 51_89%-os volt.

Referencia: Effectiveness of the Transcendental Meditation programme in preventing and treating substance misuse; A review, published in International Journal of the Addictions 26: 293-325, 1991.