„A Transzcendentális Meditáció célja a megvilágosodás állapotának elérése. Ez azt jelenti, hogy még a legerőteljesebb cselekvés közepette is belső nyugalmat, azt a bizonyos legkisebb izgatottság szintjét tapasztaljuk.”

Maharishi

A megvilágosodás eléréséhez szükséges a stresszek feloldása?

Maharishi:

TM célja“Igen, és életünkbe még egy nagyon gyakorlatias értéket is behoz a megvilágosodás. Még ha egy pillanatra most figyelmen kívül hagyjuk is a megvilágosodást – hiszen lehet, hogy ez az állapot most felfoghatatlannak tűnik számunkra –, attól még a mindennapi életünkben tapasztaljuk, hogy az élet értéke oly’ kicsiny, mikor fáradtak vagyunk, feszültek.”

“Ha visszagondolunk egy olyan reggelre, mely előtt éjszaka nem pihentük ki magunkat, akkor tudjuk, mennyire kábának érezzük magunkat ilyenkor, s ezen a napon minden egyes kezdeményezésünk tompaságba és tétlenségbe fullad. A nap ugyanaz a nap, mint a többi, mi azonban sokkal kevésbé tudjuk értékelni.”

„A Transzcendentális Meditáció technikájával egy természetes és hatékony eszköz áll rendelkezésünkre, mellyel akár a mélyen gyökerező fáradságokat, feszültségeket is feloldhatjuk. Ez pedig lehetőséget ad az élet teljes értékének kibontakoztatására.”

„Már a meditáció megtanulásának első napján érezzük: mintha szemünkkel egy kicsit jobban látnánk, mintha elménk kicsit tisztább lenne, mintha a barátaink iránt táplált érzéseink kicsit harmonikusabbnak tűnnének.”

„S ahogy a gyakorlást napról-napra folytatjuk, elérkezik az idő, amikor életünket stresszektől mentesen éljük. Tudatosságunkat minden feszültségtől és fáradtságtól megtisztítjuk, s tudatos elménk teljes mértékben szabadon létezhet saját tiszta értékében.”