Ez a Maharishi által vezetett, 33 leckéből álló tanfolyam következetes és alapos tudást nyújt a Transzcendentális Meditáció gyakorlatával elérhető lehetőségekről.

S arról, miért tartotta Maharishi fontosnak, hogy ezt az ősi védikus tudást napjainkban a tudomány nyelvén tegyük elérhetővé. Korábban ez a képzés a TM tanári tanfolyam előfeltétele volt, mivel szerkezetében és tartalmában egyaránt követi a TM tanári tanfolyamot, így egyfajta kis tanárképzőnek is tekinthető.

A Kreatív Intelligencia Tudománya tanfolyam megtanítja, hogy miként hozzuk a felszínre és kezdjük el a napi életben saját hasznunkra kamatoztatni a bennünk szunnyadó és most már a TM gyakorlásával elérhetővé tett alkotó, teremtő, azaz kreatív intelligenciát.

Maharishi a következőket mondta a KIT-ről

„A Kreatív Intelligencia Tudománya rendszerezett tudást nyújt arról, miként nyithatjuk meg magunkat a kreatív intelligencia székhelyének. Mint tudjuk, a cselekvéseinkben megnyilvánuló energia és intelligencia valójában a gondolatainkból fakad, a gondolatok pedig valahonnan a mélyből, a gondolatok forrásából erednek. Ez a forrás maga a kreatív intelligencia székhelye.

Ha elménket és éberségünket megnyitottuk e központ felé, akkor bármilyen mennyiségű energiára és intelligenciára szert tehetünk, hogy aztán tevékeny életünk bármely bennünket érdeklő területén kifejezhessük azt. Tehát a KIT feladata elsősorban az, hogy az egyéni tudatosságot eljuttassa a kreatív intelligencia egyénen belül rejtőző forrásához.

A KIT kijavítja mindazokat az évszázados tévedéseket, melyek szerint a világi élet nem jó, mert folyton változik, ezért le kell mondani róla. Mi azt tanítjuk, hogy mélyen, legbelül felfedezhetjük magunkban az energia, intelligencia és boldogság határtalan értékét, s ha tudatosságunkat eljuttattuk ide, beteljesedésre lelünk. Ez a beteljesedés pedig minden gondolatunkban, beszédünkben és minden cselekedetünkben kisugárzik majd. Tehát nem kell a mélység miatt az élet felszíni értékeit elhanyagolni, mert a mélység értéke abban rejlik, hogy támogatja a felszínt, míg a felszín segít kifejeződésre juttatni a mélység értékeit.”

A tanfolyam felépítése

A 33 leckét többféle változatban is fel lehet dolgozni, akár 2x egyhetes bentlakásos tanfolyam, akár hétvégi szombat-vasárnapos beosztásban. Amennyiben havonta egyszer, szombat-vasárnapi napokon dolgozzuk fel, reggel 9-től délután 17-18 óráig tart majd egy napi foglalkozás. Minden leckét sajátos feldolgozás követ, melynek célja, hogy a hallott tudást teljes mértékben megértsük és annak lényegét az általunk választott kifejezési formán keresztül bemutassuk.

Mivel egy hétvégén körülbelül 6-7 leckét lehetséges feldolgozni, így a tanfolyam kb. fél évig tart, s végén írás- és szóbeli „vizsgára” kerül sor. A vizsgán mindenki lehetőséget kap arra, hogy megmutathassa, milyen mély ismeretekre tett szert a Kreatív Intelligencia természetéről és az esszé megírásával – melyet a vizsgára kell majd hozni, tehát otthoni feladat lesz – pedig Maharishi tudásának gyakorlati alkalmazását tárhatják fel a résztvevők.

Részvételi feltétel

A tanfolyam elkezdésének nem előfeltétele a TM gyakorlása, de a 3. leckétől kezdve már csak TM gyakorlók folytathatják a tanfolyamot, tehát ha még nem vagyunk TM gyakorlók, a KIT tanfolyam előtt vagy közben el kell sajátítanunk.

A tanfolyam részvételi díja:

felnőtt dolgozók számára: 120 000 ft

diákok, nyugdíjasok és munkanélküliek számára: 80 000 ft

KIT-résztvevők véleménye a tanfolyamról:

“Számomra ez egy hosszabb folyamat volt, amiben folyamatosan úgymond potyogtak a tantuszok…a végére, az esszé írással és a vizsgára való készüléssel minden összeállt egy kerek egésszé. Nekem több megértést adott az életről, a kételyeimről, a tapasztalataimról, mint az egyetem…sőt, egyszeriben a felsőoktatás tananyaga is a helyére került bennem, arra a résztudomány polcra, amihez még sok hozzátennivaló van. Emellett a szélesebb látóköröm is sokat pontosodott és tisztult, érthetőbbek az emberi hétköznapok, így még könnyebb elfogadni a látszólagos sokféleséget. És valahogy az “élet” is hozott olyan helyzeteket, amikből észrevettem magamon, hogy bizonyos helyzetekben és bizonyos emberekkel már teljesen nyugalomban maradok, nem váltanak ki belőlem érzelmi reakciót. Sőt, úgy tudok beszélni velük, hogy azzal elgondolkodtatom a másik felet cselekvése értelméről, mindezt teljesen nyugodt hangnemben, és még meg is köszönik a beszélgetést-kb közvetlen a tm felvétele utáni hirtelen ki/odamondós időszak egy teljesen lefinomodott, kitisztult, mások számára is érthető változata. Ez nagyon meglepő volt és talán életemben először voltam büszke magamra, egyrészt, hogy ennyit fejlődtem, másrészt, hogy ilyen szépen kezelem az eddig kritikus, érzelemdús helyzeteket. A tanfolyam hangulata pedig a szokásos feltöltő, ahogy Dinó mondaná, a “dzsungelből” kikapcsoló, szuper volt, kellemes emberekkel, szinte azonos kérdésekkel, mindent transzcendálva! Nekem minden hétvége még legalább egy hétig hatott a hétköznapokra és a meditálásra is. Jó lenne, ha folytatódna valahogy…😉” (Dr.Sz.E.)

“A KIT tanfolyamot, az egyik legjelentősebb eseménynek tartom eddigi életemben. Két gondolatban fogalmazom meg: megtanított mire figyeljek, és rávezetett a helyes útra. Az mondják, hogy eljussunk, magasabb tudatállapotba három lényeges dologra van szükség.

Az első a jó tanár, nekem ebben a lehető legnagyobb szerencsém volt, hogy Ti tanítottatok, kivételes önzetlenséggel és szeretettel s ezt szívem legmélyéből köszönöm. Külön köszönöm Istvánnak a tudományos magyarázatait, melyek sokat segítettek.

A második lényeges dolog a jó társaság, és ez az egész tanfolyam alatt élt. Sok új mély barátság kötődött az elmúlt félévben.

A harmadik, aminek a továbbiakban a legnagyobb jelentősége van, a tudás szerzése és a tapasztalás. Ezt legegyszerűbben úgy tudom kifejezni, hogy most, hogy másodszor is olvasom a Bhaghavad Gítát, végre megértek majdnem mindent. Ami nagyon lényeges, hogy többszöri sikertelen nekifutás után a Vaszistha- jóga a kedvenc olvasmányom lett.

Köszönöm Nektek, hogy ebben segítettetek!” (K.F.)

KIT-tanfolyam csoportkép 2019-ből