A TM-en végzett kutatások megváltoztatják az intelligenciáról hosszú ideje kialakult elképzeléseket

A tudósok és a pszichológusok hosszú éveken át úgy hitték, hogy az IQ (intelligencia hányados) egy velünk született adottság, melyet elsősorban a genetika határoz meg. Úgy gondolták, hogy az agy, mely a gyermekkor átalakulásai során nagyon sokat fejlődik, felnőttkorban már egyáltalán nem mutat változást. Sőt, mi több, széles körben elfogadott nézet volt, miszerint a serdülőkorunk utolsó éveiben meglévő intelligenciánkkal kell beérnünk egész életünkben. Azonban napjainkban ez a nézet egyre inkább elavultnak bizonyul.

A TM-en végzett tudományos kutatások nem támasztják alá ezt a régimódi elképzelést. A kutatások azt mutatják, hogy a TM figyelemreméltó hatást fejt ki az agyra. Az IQ-ról kiderült, hogy mértéke nagyban függ attól, hogy az agy milyen hatékonyan képes egységes egészként működni, melynek mértékét EEG készülékkel lehet mérni. S míg sokáig úgy gondolták, hogy nem létezik hatékony eljárás, mellyel a teljeskörű EEG koherenciát növelni lehet, a kutatások szerint a transzcendálás éppen ezt a hatást fejti ki az agyra. Ennek eredménye: az IQ mértéke növekedhet, még felnőtt korban is.

Az intelligencia fejlődése

development-of-intelligenceEz a tanulmány azt mutatja be, hogy az egyetemistákból álló kontroll csoport tagjainál az IQ nem növekedett, ahogy az várható is volt, azonban a TM-et elsajátító csoportban jelentős intelligencianövekedés mutatkozott. A tanulmány p értéke kevesebb, mint 0, 0001, ami azt jelenti, hogy 500-szor eredményesebb, mint a kutatásoknál általánosan szokásos szabvány.

Referencia: Personality and Individual Differences 12: 1105–1116, 1991